default_mobilelogo

ΓΛΩΣΣΑ - LANGUAGE

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΡΘΡΩΝ

Ιστότοπος Ποιότητας στην Υγεία

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 03:00

Οι επιστήμονες-ερευνητές του τομέα υγείας και η χρήση του Euraxess (Αλέξανδρος Ιακωβίδης)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αλέξανδρος Ιακωβίδης
BA in Marketing, Postgraduate Diploma in E-Business
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) 
Μονάδα Υλοποίησης Οριζοντίων Προγραμμάτων ΕΚΕΤΑ
6ο Χλμ. Χαριλάου-Θέρμης
 Τ.Θ. 60361- 57001 Θέρμη, Θεσσαλονίκη
 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 
 
 
 
Ίσως να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε έναν άτυπο «πόλεμο» με ανταγωνίστριες οικονομίες. Ο «πόλεμος» αυτός αφορά στη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας που θα προσδώσει τα μέγιστα οφέλη στις χώρες αυτές (κοινωνικά, οικονομικά, στρατιωτικά κ.ά.). Φυσικά, αιχμή του δόρατος για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που διεξάγουν την έρευνα, οι ερευνητές[1]. Και αν στην Ελλάδα θεωρείται ότι υπάρχει πλεόνασμα υψηλού εξειδικευμένου προσωπικού, δεν ισχύει το ίδιο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο έγγραφο «Ένωση καινοτομίας», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει: «Ο αριθμός των ερευνητών στην Ευρώπη ως ποσοστό του γενικού πληθυσμού είναι κατά πολύ χαμηλότερος του αντίστοιχου αριθμού στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες χώρες. Υπολογίζεται ότι η ΕΕ θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της έρευνας για να μπορέσει να επιτύχει το στόχο του 3% (του ΑΕγχΠ για επενδύσεις) στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης. Ο αριθμός των ερευνητών που απαιτείται είναι κατά πολύ υψηλότερος, επειδή πολλοί από τους ερευνητές θα συνταξιοδοτηθούν στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας».
 
Η ανάγκη, λοιπόν, της Ε.Ε. να διατηρήσει τους κορυφαίους ερευνητές της εντός συνόρων αλλά και να προσελκύσει τους καλύτερους από τον υπόλοιπο κόσμο, την οδήγησε στην ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο τη δημιουργία ενός ελκυστικού ερευνητικού περιβάλλοντος.
 
Μία από τις πρωτοβουλίες αυτές είναι το EURAXESS (www.euraxess.eu) κι αφορά κυρίως στη διευκόλυνση των ερευνητών που θέλουν να μετακινηθούν εντός της Ευρώπης ή ερευνητών που διαμένουν σε τρίτες χώρες και θέλουν να συνεχίσουν την έρευνά τους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.
 
Το EURAXESS βοηθάει τους ερευνητές σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους, ξεκινώντας από την εύρεση εργασίας στην Ευρώπη μέσω της πλατφόρμας EURAXESS Jobs (http://ec.europa.eu/euraxess/index.cfm/jobs) στην οποία είναι διαθέσιμες χιλιάδες ερευνητικές θέσεις εργασίας για όλα τα επιστημονικά πεδία. Εκατοντάδες από αυτές αφορούν την ιατρική επιστήμη.
 
Επιπλέον, σε όλους τους ερευνητές προσφέρεται εξατομικευμένη βοήθεια στην επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά τη μετακίνηση και διαμονή σε χώρες της Ε.Ε. Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται από τα κέντρα εξυπηρέτησης «EURAXESS Services» (http://ec.europa.eu/euraxess/index.cfm/services/). Πρόκειται για περίπου 200 γραφεία που λειτουργούν στις μεγαλύτερες πόλεις 40 ευρωπαϊκών χωρών και στα οποία μπορούν οι μετακινούμενοι ερευνητές να απευθύνονται για καθημερινά προβλήματά τους όπως: α) Στέγαση, β) Κοινωνική ασφάλιση, γ) Φορολόγηση, δ) Εκμάθησης γλώσσας κι ε) Υποστήριξη της οικογένειας.
 
Στην Ελλάδα λειτουργούν 13 γραφεία «EURAXESS Services» (www.euraxess.gr), καλύπτοντας γεωγραφικά όλη τη χώρα από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Το ελληνικό τμήμα του EURAXESS Services λειτουργεί από το 2004 κι έχει εξυπηρετήσει χιλιάδες ερευνητές. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο περιπτώσεις ερευνητών-ιατρών που απευθύνθηκαν στο EURAXESS:
 
Περίπτωση  – Μετακίνηση Έλληνα ερευνητή
 
Έλληνας ερευνητής του Ινστιτούτου Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα του στο Πανεπιστήμιο του Μπρνο (Τσεχία). Το ελληνικό «EURAXESS Services» επικοινώνησε με το αντίστοιχο γραφείο στο Μπρνο κι ο ερευνητής, πριν τη μετακίνησή του, είχε στη διάθεσή του ένα οδηγό με χρήσιμες πληροφορίες που αφορούσαν τις διάφορες περιοχές της πόλης, το κόστος των ενοικίων ανά περιοχή, προσφερόμενα μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας, εθνικό σύστημα φορολόγησης κ.ά.
 
Επιπλέον, καθορίστηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους του τοπικού γραφείου «EURAXESS Services» για να συζητήσουν κατ’ ιδίαν πρακτικά θέματα που θα αντιμετώπιζε ο ερευνητής κατά τη μετακόμισή του.
 
[1] Η Ε.Ε. χρησιμοποιεί τον όρο «Ερευνητής» όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο Frascati (2002), σύμφωνα με τον οποίο ερευνητές είναι: «Επαγγελματίες που καταγίνονται με τη σύλληψη της ιδέας ή τη δημιουργία νέων γνώσεων, προϊόντων, διαδικασιών, μεθόδων και συστημάτων και με τη διαχείριση των αντίστοιχων έργων».
Διαβάστηκε 24961 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 22:35

Website Security Test

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ